U bent hier: Home » Opleidingen » Grafisch en Fotografie » DF 3 - Reportage

Inhoud Digitale Fotografie 3 - Reportage

Deze module richt zich op fotografen die willen leren verhalen vertellen met hun camera. Eén foto zegt dan misschien meer dan 1000 woorden, maar alleen met een fotoreportage kan je een onderwerp ten gronde uitdiepen.
Als reportagefotograaf moet je zoveel meer kunnen dan een reeks foto’s in chronologische volgorde aan elkaar plakken. Tijdens het fotograferen moet je aandacht hebben voor elk detail. Welke grote en kleine gebeurtenissen mag je beslist niet missen? Hoe breng je die in beeld? Ga je voor het grote overzicht of voor het verhaal-in-een-verhaal?
Na het fotograferen volgt dan het selectieproces. Welke beelden neem je wel en niet op in je reportage? Hoe ga je dit verhaal vertellen? Van begin tot einde, of misschien net omgekeerd? Voeg je korte teksten toe aan je reportage, of laat je de foto’s voor zich spreken?
We beperken de theorie tot een minimum en gooien je meteen het water in. Verwacht je aan heel veel praktische reportage-opdrachten, die je zowel individueel als in kleine groepjes tot een goed einde brengt.
Reportages maak je niet van op de schoolbanken, tijdens deze module gaan we dan ook heel vaak op pad. In de mate van het mogelijke doen we dit tijdens het lesmoment zelf, maar af en toe gaan we ook tijdens het weekend op stap. We trekken dan naar een of ander evenement waarover we een fotoreportage maken. Een weekenduitstap vervangt steeds een avondles.

Op het programma:
• Kennismaking met de reportagefotografie als genre
• Overzicht van de belangrijkste reportagefotografen
• Verschillende soorten reportagefotografie: bedrijfsreportage, familie- en trouwreportage, reis- en toeristische reportages, journalistieke reportage en documentaire fotografie
• Kennismaking met het begrip copyright
• Hoe bereid je je voor op een fotoreportage?
• Praktische reportage-opdrachten
• Foto-excursies
• Verlichtingstechnieken voor reportagefotografen. Haal het beste uit je toestelflitser of reportageflitser.
• Leer je eigen beelden kritisch analyseren om de beste selectie te kunnen maken
• Verhaalopbouw. Technieken om een samenhangende fotoreeks samen te stellen
• Klassikale bespreking van de genomen foto’s
• Afwerkingstechnieken: hoe presenteer je je reportage? In een reeks individuele prints of in een fotoboek?

In de loop van de module werk je tevens aan je eindwerk: een fotoreportage rond een zelf gekozen thema waarin je je eigen stijl en visie verder ontwikkelt.
Voor deze module heb je geen speciaal materiaal nodig. Ben je evenwel in het bezit van een reportageflitser, dan zal deze tijdens de lessen beslist van pas komen.

Neem zeker ook een kijkje in onze nieuwe brochure en laat je inspireren!

Evaluatie

Permanente evaluatie.

Voorkennis

Digitale fotografie 3.

Inschrijvingsgeld

Inschrijvingsgeld: € 90,00.

Indien je wenst in aanmerking te komen voor een gedeeltelijke of volledige vrijstelling van het inschrijvingsgeld klik hier.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal (gratis) vind je terug op het leerplatform. Bij de start van de cursus zorgt de lesgever ervoor dat je dit materiaal kan raadplegen.

Inschrijven

Klik hier om je online in te schrijven.