U bent hier: Home » Info » Opleidingscheques

Wat zijn Vlaamse opleidingcheques?

Wie in onze huidige maatschappij mee wil evolueren, moet zich permanent bijscholen en zich regelmatig nieuwe vaardigheden eigen maken.
Sommige opleidingen kunnen echter veel geld kosten, daarom heeft de Vlaamse overheid de opleidingscheques gecreëerd voor werknemers en betaalt ze de helft van de kostprijs.

We spitsen ons hier toe op de opleidingscheques voor werknemers.
Alle werknemers die in Vlaanderen of in het Brusselse gewest wonen, kunnen gebruik maken van de opleidingcheques van de Vlaamse overheid.
Als u in aanmerking komt, dan kan u zelf beslissen welke opleiding u volgt en waar en wanneer. U merkt het, dit is een heel flexibel systeem.
Let wel, de opleiding waarvoor u kiest, moet wel georganiseerd worden door een instelling die erkend wordt in Vlaanderen.

Bijkomende voorwaarde is dat het volgen van de opleiding bijdraagt tot uw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. De Vlaamse opleidingscheques beperken zich niet tot tussenkomst voor opleidingen, maar ook loopbaanbegeleiding is mogelijk.
Na de opleiding of de loopbaanbegeleiding krijgt u een attest waaruit blijkt welke competenties u hebt verworven.

Voor elke opleiding die u met de opleidingscheques betaalt, past de Vlaamse overheid per cheque de helft bij. Per jaar kan u voor maximaal 250 euro opleidingscheques aankopen.
Een win-win situatie voor werkgever en werknemer.

Door de opleidingscheques kunnen de Vlaamse ondernemers aan een aanzienlijk lagere kost investeren in de permanente vorming van hun werknemers en u, als werknemer, betaalt slechts de helft van wat u anders zou betalen.

Waar koopt u de opleidingscheques?

U kan de cheques aanvragen bij de VDAB. De cheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maanden na de start van een opleiding of het afleggen van een examen of test.

Meer informatie vindt u via onderstaande link:
www.vdab.be/opleidingscheques