Eduard Anseelestraat
2830 Willebroek
aanmelden - sitemap - disclaimer

Via "betaald educatief verlof" (BEV) kan een cursist die een opleiding aan een centrum voor volwassenenonderwijs volgt gedurende een bepaalde tijd extra verlof krijgen zonder loonverlies. Je werkgever betaalt dus niet je inschrijvingsgeld, maar je krijgt wel verlof om je cursus te volgen zonder dat de werkgever er financieel slechter van wordt.
Werknemers die een opleiding volgen in hun vrije tijd, krijgen extra verlof uren.
Er moet geen verband zijn tussen de opleiding die je wil volgen en je eigenlijke beroep: wie beroepsmatig nooit Spaans hoeft te spreken kan gerust een taalopleiding Spaans volgen en daarvoor BEV krijgen.
Vanaf het ogenblik dat je een aanvraag voor betaald educatief verlof hebt ingediend, ben je beschermd tegen ontslag. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je nu zo maar alles kunt permitteren. Je baas kan je altijd nog ontslaan om redenen die vreemd zijn aan je aanvraag tot BEV.
Je moet een opleiding volgen die minstens 32 uren per schooljaar omvat.
Bijna al de door CVO Rivierenland ingerichte opleidingen komen in aanmerking voor het verkrijgen van educatief verlof, met als uitzondering: bloemschikken, kleding, koken, digitale fotografie en muziekinstrumentenbouw. Deze opleidingen zijn dus uitgesloten voor het verkrijgen van educatief verlof.
Om aanspraak te maken op het voordeel van betaald educatief verlof moeten de werknemers:
Een voltijdse activiteit omdat de maximale wekelijkse arbeidsduur zoals die door de bevoegde paritaire comités voor de verschillende sectoren is vastgelegd.
Een voltijdse prestatie kan verricht worden:
In het tweede geval staat de duur van het door iedere werkgever toe te kennen verlof in verhouding tot de tewerkstellingsduur van de werknemer bij ieder van de werkgevers.
Onder werknemers die tewerkgesteld zijn met een deeltijdse dagtaak wordt bedoeld:
Er kan geen betaald educatief verlof worden toegestaan aan de werknemers:
Voor de lesuren die niet samenvallen met de normale arbeidstijd kan er maximaal:
Het betaald educatief verlof met betrekking tot de opleidingen die bij wijze van schooljaar georganiseerd zijn, moet opgenomen worden tussen de aanvang van de opleiding (of de eerste effectieve aanwezigheid bij laattijdige inschrijving) en het einde van de eerste examenzittijd van de opleiding.
Het betaald educatief verlof met betrekking tot de opleidingen die niet bij wijze van schooljaar zijn georganiseerd moet opgenomen worden tussen het begin en het einde van de opleiding.
Via het stelsel van betaald educatief verlof investeert de overheid zwaar in onderwijs. Vanzelfsprekend wordt ook gecontroleerd of de gelden goed worden besteed.
De scholen moeten daartoe voor elke cursist die gebruik maakt van BEV gedurende de ganse opleiding de afwezigheden per cursist bijgehouden.
Wie gebruik maakt van BEV dient de cursussen op zeer regelmatige basis te volgen. Eventuele afwezigheden moeten steeds gewettigd worden door middel van een doktersbriefje (in geval van ziekte) of een attest van de werkgever (in geval aanwezigheid op het werk noodzakelijk was).
Het voordeel van betaald educatief verlof wordt gedurende een periode van zes maanden niet meer toegekend aan de werknemer die in de cursussen ongewettigd afwezig is voor meer dan één tiende van de werkelijk gegeven lesuren (dus niet op basis van het theoretisch aantal lesuren!).
Indien de opleiding gegeven wordt binnen een schooljaarsysteem, wordt 10 % per schooltrimester berekend op het werkelijk gegeven lesuren.
Wettiging van de afwezigheden van cursisten is mogelijk door een afwezigheidattest af te geven op het secretariaat. Deze attesten moeten op regelmatige basis (per maand) ingediend worden om een afwezigheid als gewettigd te aanvaarden.
Cursisten tewerkgesteld in de privé-sector:
Het attest van nauwgezetheid wordt per trimester opgemaakt.
Cursisten die een modulaire opleiding volgen gedurende het eerste semester dienen 2 attesten af te halen: het eerste na de kerstvakantie en het tweede op het einde van de opleiding.
Cursisten tewerkgesteld in openbare dienst:
Het attest van nauwgezetheid wordt 1x per schooljaar opgemaakt en kan op het einde van de opleiding (begin februari) afgehaald worden op het cursistensecretariaat.
Bij modulaire opleidingen die op semesterbasis georganiseerd worden moet bij inschrijving voor het tweede semester opnieuw een aanvraag voor educatief verlof worden ingediend en dit ook als je in het eerste semester reed BEV had aangevraagd.
Wanneer de werknemer éénzelfde cursus tweemaal heeft gevolgd zonder te slagen, verliest hij definitief het recht op educatief verlof voor die cursus, tenzij de dubbele mislukking te wijten is aan overmacht.
Onderbreekt de cursist om één of andere reden de opleiding, dan moet hij/zij de werkgever hiervan op de hoogte brengen binnen de 5 dagen.
Het voordeel van educatief verlof vervalt vanaf de datum van verwittiging tot wanneer de werknemer zich opnieuw inschrijft voor een opleiding die ressorteert onder de wet.
Bij stopzetting van de opleiding moet een attest van nauwgezetheid afgegeven worden aan de werkgever, met duidelijke vermelding van de datum van stopzetting van de opleiding. Dit document moet aangevraagd worden op het secretariaat van de avondschool.
Brochure wegwijs betaald educatief verlof: www.werk.belgie.be